Tri amigosa i bezbedan seks

Globalna kampanja protiv side koristi tri animirana lika odevena kao kondomi kako bi partnerima oba pola uputila seriju ozbiljnih i dramatično upozoravajućih poruka, obojenih humorom. Kratki, ali efektni spotovi ponuđeni su besplatno svetskim TV mrežama, univerzitetima, srednjim školama i različitim organizacijama, u nadi da će poruke dopreti do 80 odsto svetske populacije, kako očekuju autori iz Kanada.

Kako tvrde, koriste humor da bi zaustavili širenje side.

Producenti naglašavaju da je ciljna grupa kojoj su spotovi namenjeni pretežno devojke i mladići između 15 i 25 godina, i to u područjima najugroženijim epidemijom, uključujući Indiju, Kinu, Rusiju, zemlje Kariba i centralne Azije.

"Tri amigosa" (tri prijatelja), koji u crtanom spotu nose simbolična imena na engleskom "Shaft" (alatka), "Stretch" (dugački) i "Dick" (debeli), prikazani su u različitim okruženjima i situacijama, počev od vasionskog broda, preko fudbalskog igrališta, do kazina.

Zainteresovanima na raspolaganju stoji 20 različitih spotova, svaki sinhronizovana na 41 jezik, a dužina im varira od 20 do 60 sekundi, od kojih se u nekima seks prikazuje na prilično otvoren način, dok su drugi mnogo uzdržaniji, kako bi bili prihvatljivi za različite slojeve publiku.

Tekst u spotu s vasionskim brodom glasi: "Nema kondoma, ne treba da bude ni mlaznog potiska. Zaustavi širenje side".

Spot sa fudbalskog igrališta glasi: "Nema pogotka bez kondoma", dok se spot u kazinu usredsređuje na točak ruleta, uz tekst: "Ne shvataju svi kockari kakvi ih problemi čekaju. Ne kockaj se životom, koristi kondom, spreči širenje side..."

Autori spotova ističu da je ideja došla iz uverenja da je sida "bolest koja se može sprečiti jer postoji prevencija, kondomi", zbog čega će korišćenje animiranih junaka i humor "na najbolji način širom sveta poslati poruku da je kondom garancija ne samo za bezbedan, već i za seks s više uživanja."

Spotovi se prikazuju u Južnoj Africi, Kanadi i Holandiji i već su osvojili 25 međunarodnih nagrada.

Animirani likovi ne prete, ne nameću autoritet, ne zahtevaju... Oni uspostavljaju komunikaciju i, prema ocenama čak i velikodostojnika anglikanske i drugih protestantskih crkava, "predstavljaju moćno sredstvo komunikacija, koje pomažu da ljudi promene ponašanje".

Po mišljenju sociologa, emitovanje spotova pruža mogućnost da se, kroz humor, privuče pažnja pre svega mladih osoba u punoj seksualnoj aktivnosti, podseti ih na opasnosti koje ih vrebaju, i to na prihvatljiv način, jer likovi u "crtaćima" govore o situacijama o kojima bi u mnogim kućama bilo zabranjeno razgovarati.

Autori kao poseban kuriozitet ističu da je u Južnoj Africi najpopularniji spot koji promoviše - žensku kontracepciju.

Kad je u pitanju prijem u SAD, gde predsednik Buš umesto korišćenja kondoma zagovara seksualnu apstinenciju, autori ukazuju da je "potpuno besmisleno i sterilno govoriti i zahtevati apstinenciju umesto upotrebe prezervativa, jer je samo prošle godine 5,3 miliona osoba dobilo virus HIV".

- Mislimo da moramo učiniti sve što nam je u moći da sprečimo širenje side. SAD nisu prevashodna meta kampanje, iako je na desetine univerziteta već zatražilo da im se dostave spotovi - izjavuio je predstavnik autora.

"Tri amigosa" su smišljena i inscenirana u Južnoj Africi. Likovi, režija i muzika urađeni su u Kanadi, dok su animacija i likovna pozadina delo indijskih umetnika. 

(FoNet)
NJUJORK, septembar 2008. 

Pogledajte još