Odbačena tužba Mirjane Marković

BEOGRAD, 9. marta 2012. (Beta) - Upravni sud Srbije odbacio je tužbu Mirjane Marković, udovice bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, na rešenje Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u predmetu porodične penzije, saopštio je u petak sud.

Kako se navodi, Upravni sud je 23. februara doneo rešenje kojim je, kao neurednu, odbacio tužbu Mirjane Marković na rešenje Direkcije Republičkog fonda PIO u Beogradu, zbog "ćutanja uprave" u predmetu porodične penzije.

Upravni sud je ocenio da je tužba neuredna jer Mirjana Marković nije u predvidjenom roku, a ni naknadno - do donošenja odluke, postupila po nalogu suda, odnosno nije dostavila uredno punomoćje za zastupanje u tom upravnom sporu, zbog čega je tužba odbačena.

Kako je sredinom prošle godine saopštio Republički fond PIO, u maju 2011. godine utvrdjeno je pravo Mirjane Marković na porodičnu penziju, na osnovu staža osiguranja i zarade koje je ostvarivao njen suprug. Rešenjem Fonda PIO od 23. decembra 2004. godine, Mirjani Marković je utvrdjeno pravo na starosnu penziju od 3. juna te godine, na osnovu staža osiguranja koji je ostvarila.

Ta penzija isplaćivana joj je do 20. avgusta 2010. godine, kada je obustavljena pošto je utvrdjeno da bi iznos porodične penzije bio povoljniji za korisnika.

Po zahtevu Mirjane Marković, Fond PIO je doneo rešenje kojim je utvrdjeno pravo na porodičnu penziju, počev od avgusta 2010. godine.

Na to rešenje Fonda, Mirjana Marković je uputila žalbu, a kako je tada naveo Zdenko Tomanović - advokat porodice Slobodana Miloševića, iz rešenja Fonda nije bilo jasno koliko je godina staža uračunato Miloševiću.

Pogledajte još