Đjindjić bio opsednut idejom modernizacije Srbije

BEOGRAD, 9. marta 2012. (Beta) - "Tome su posvećeni i njegovi politički spisi, ali i njegovi politički napori. S tom razlikom, što je Đinđić imao filozofsko utemljenje i za svoje političke ideje i za svoje političke napore", rekla je Latinka Perović na promociji novog izdanja knjige Zorana Đinđića "Subjektivnost i nasilje".

Perović je dodala da je objavljivanje te njegove knjige veoma bitno i za istraživače i za javnosti, i izrazila nadu da će iduće godine, na desetu godišnjicu Đindjićevog ubistva, biti izdate i ostale njegove knjige i tako biti zaokružen korpus njegovih dela.

Ona je dodala da se delo "Subjektivnost i nasilje" prirodno nastavlja na drugu Đindjićevu knjigu "Jesen dijalektike" jer se i u njoj u prvi plan stavlja pojedinac koji ništa ne duguje državi, niti ona njemu, već duguje samo sebi i naporu da unapredi samog sebe.

Istoričarka je ocenila i da je Đinđić, kao retko ko od njegovih savremenika, imao moderno shvatanje istorije zbog čega su ideje iznete u njegovoj knjizi "Jugoslavija kao nedovršena država" veoma aktuelne i danas.

Pogledajte još