Ombudsmanu obnoviti mandat

BEOGRAD, 9. marta 2012. (Beta) - Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je u petak da se Skupština Srbije što pre izjasni o promeni Zakona o zaštitniku gradjana kako bi se izbegao vakuum i devalviranje te institucije koju, kako je ocenio, vrlo uspešno vodi ombudsman Saša Janković.

"Ne postoji nijedan razlog da se Skupština ne izjašnjava o tom pitanju, koje nema nikakve veze s izbornom kampanjom i tajmingom raspisivanja i održavanja izbora", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi i istakao da Janković treba obnoviti mandat.

Jovanović je ocenio da je Saša Janković odlično radio vrlo težak posao i da nikakva priprema izbora i kalkulisanje njihovim budućim rezultatima ne sme da odloži brzu odluku parlamenta.

U Skupštinu Srbije početkom sedmice stigle su izmene Zakona o zaštitniku gradjana kojima je predloženo da se ombudsmanu produži mandat, najduže godinu dana od isteka vremena na koji je izabran, u slučaju da se ne izabere novi zaštitnik gradjana.

LDP je podržao i apel nevladinih organizacija koje su upozorile da bi odlaganje rasprave i najave da će o pitanju izmena Zakona i izboru ombudsmana odlučivati naredni saziv, dovelo zaštitnika u v.d. stanje i tako ozbiljno ugrozilo njegov uspešan rad i ograničilo efekte započetih procesa uredjenja oblasti ljudskih prava.

Nevladine organizacije - Gradjanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku - zatražile su da se u najkraćem roku pred poslanicima nadju izmene Zakona i da se pokrene postupak izbora zaštitnika gradjana.

Pogledajte još