EIB nastavlja da kreditira Srbiju

BEOGRAD, 9. marta 2012. (Beta) - Evropska investiciona banka nastaviće ove godine da finansira projekte u Srbiji u sličnom iznosu kao prethodnih godina, kada je godišnje odobravano oko 700 miliona evra kredita, kazali su u petak predstavnici banke.

Potpredsednik EIB Dario Skanapjeko kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će prioriteti u finansiraju biti izgradnja auto-puta na "Evropskom koridoru 10", beogradska obilaznica i podrška malim i srednjim preduzećima, istraživanju i razvoju nauke.

"EIB očekuje da će ove godine Srbija dodatno povećati povlačenje ranije odobrenih kredita, pošto su projekti spremni za realizaciju", kazao je Skanapjeko.

On je dodao da se polovinom godine očekuje povlačenje novca za izgradnju deonica auto-puta prema granici Bugarske i na južnom delu "Evropskog koridora 10".

Skanapjeko je kazao da je Srbija sa EIB 2011. godine potpisala ugovore vrednosti 711 miliona evra, a povukla 576 miliona evra. "Srbije je u 2011. povukla dve trećine ukupnog iznosa EIB kredita povučenih na Zapadnom Balkanu", dodao je on.

"EIB ne želi da negde 'spava' dve milijarde evra", kazao je on i dodao da će, zbog neusaglašenosti izmedju odobrenih i povučenih zajmova, nivo odobrenih kredita zemljama Zapadnog Balkana ove godine biti manji za oko 20 odsto, ali će realizacija biti veća nego do sada.

Pogledajte još