Kako da se sigurno otarasite masne kose

Masna kosa je vrlo čest problem i prilično opterećujuća stvar za sve one kojima kosa čak i ubrzo nakon pranja počinje da izgleda masno i žičasto. Bilo da to smatrate bolešću ili samo kozmetičkim problemom, masna kosa je napast i teško ju je se otarasiti. Pored svog truda i oblikovanja kose, masni pramenovi bezoblične kose mogu postati trajno stanje, što uzrokuje frustracije kod žena sa ovim problemom jer masna kosa izgleda neuredno.

Lojne žlezde koje se nalaze u korenu kosu luče masnu supstancu koja se zove sebum. Prekomerna proizvodnja sebuma je uzrok masne kose. U najgorem slučaju, lojne žlezde zapušavaju koren kose i mogu da dovedu do prekomernog opadanja kose i peruti. Razlozi za pekomernu proizvodnju sebuma mogu biti nasledni, nezdrava ishrana, lekovi ili neadekvatna nega kose. Proizvodnja sebuma se takođe može razlikovati u zavisnosti od godišnjeg doba, klimatskih promena, fluktuacije hormona ili dugih perioda pod stresom.

Evo saveta stručnjaka kompanije "Schwarzkopf" za tretiranju masne kose koji će vam pomoći da otkrijete da li je vaša masna kosa medicinski problem ili je se možete otarasiti promenom navika u njenoj nezi.

Najpre se obratite dermatologu koji će utvrditi da li je vašoj kosi neophodan "medicinski tretman". Ako se radi o težem slučaju prekomernog rada lojnih žlezda, prepisaće vam lekove koji sadrže sve-trans-retinolsku kiselinu ili skraćeno ATRA (supstanca srodna vitaminu A), koja reguliše lučenje lojnih žlezda.

Ipak, u većini slučajeva specijalni proizvodi za negu masne kose će staviti tačku na problem sa preterano masnom kosom. Ovi proizvodi će izbalansirati proizvodnju masnih supstanci iz lojnih žlezda. Alge ili biljke kao što su rastavić, ruzmarin, konjsko kopito, kopriva, kamilica i salvie regulišu proizvodnju sebuma i umiruju kožu glave. Medicinski šamponi od katrana mogu takođe pomoći pri regulciji sekrecije sebuma. Izbegavajte proizvoda koji sadrže proteine ili supstance koje obnavljaju lipide kao što su ulja ili silikoni! Oni samo pogoršavaju stanje tako što što čine kosu težom i čak masnijom nego što je bila.

Pored pravilne nege, konstantna i pažljiva primena pravih proizvoda takođe igra važnu ulogu. Neki veruju da će često pranje podstaći proizvodnju sebuma. Ova tvrdnja nije potkrepljena činjenicama. Upravo suprotno, masnu kosu treba često prati, tj. svakodnevno ukoliko je potrebno. Svako šamponiranje otklanja skoro sav sebum iz lojnih žlezda. Svakim pranjem se otklanja još malo sebuma (masti) pod uslovom da se šampon umasira u kožu glave.

Preporučuje se:

- Koristite šampone providne teksture i izbegavajte one sa kremastom strukturom

- Povremeno bi trebalo da otklonite prekomernu masnoću (sebum) iz vaše kose i kože glave pomoću pakovanja lekovite gline. Ovo pakovanje možete kupiti u drogerijama ili apotekama. Lekovita glina absorbuje i vezuje velike količine masnih supstanci i stoga je idealna za borbu protiv masne kose.

- Perite kosu rano ujutru. Lojne žlezde su posebno aktivne tokom noći

Ne preporučuje se:

- Masna kosa iritira kožu glave i čini je posebno osetljivom. Trebalo bi da izbegnete dodatno oštećenje kose usled pranja vrućom vodom i čestog korišćenja fena za kosu. Takođe izbegavajte čvrsto vezane pletenice, tesnu opremu za glavu ili tesne šešire, kape...

- Koristite samo mlaku vodu. Vruća voda stimuliše proizvodnju sebuma.

- Nemojte koristiti četke za kosu. Češljanje kose četkom će razneti sebum po celoj kosi od korena do krajeva. Češljanje češljem će biti dovoljno.

- Nemojte koristiti sredstva za ispiranje kose. Masnoj kosi je potrebno manje balsama nego suvoj kosi. Pravilo broj jedan za masnu kosu je ‘Manje je više!’

Pogledajte još