Mogu li hormoni "ubiti" ljubav?

Oni parovi čiji je nivo hormona ljubavi - oksitocina - visok na početku veze, imaju veće šanse da ostanu zajedno i u budućnosti.

Dobra je vest da na nastank i učvršćivanje nivoa ovog hormona u bitnoj meri može da utiče ponašanje pa i to ono romantično. Nema jasno je ljubavi bez pesme i pesme bez ljubavi...

U istraživanju je učestvovalo 163 ljudi u 20-im godinama. Od 163 ispitanika 120 su bili novopečeni parovi, piše "The Time".

Parovi su za razliku od samaca imali veći nivo oksitocina koji utiče na količinu pažnje koju partneri jedno drugom posvećuju, ali i na raspoloženje.

Zaljubljeni koji su na početku veze imali veći nivo hormona ljubavi imali su veće šanse da ostanu u vezi, za razliku od onih kod koji je nivo hormona puno niži.

Stručnjaci tvrde da osim pažnje, viši nivo oksitocina pridonosi nervozi i posesivnosti u vezi, što ne mora nužno biti loše jer omogućuje jače povezivanje.

Romantika i pažnja prema partneru utiče na nivo oksitocina.

Oksitocin je hormon koji se oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize. Oksitocin izaziva kontrakcije materice za vreme porođaja, a za vreme laktacije izaziva kontrakcije glatkih mišićnih ćelija mlečnih žlezda. Oksitocin se luči i u toku orgazma kod muškaraca i žena.

Pogledajte još