Uručene nagrade Muzika Klasika

BEOGRAD, 10. marta 2012. (Beta) - Nagrade Muzika Klasika uručene su u petak uveče umetnicima i kulturnim institucijama za poseban doprinos u muzičkoj umetnosti u prethodnoj kalendarskoj godini.

Urednica časopisa Muzika Klasika Aleksandra Paladin je rekla da je o dodeli nagrada odlučivao sedmočlani anonimni žiri, odnosno, pojedinci koji tokom godine prate muzička dešavanja u najvećim centrima u zemlji.

Priznanje Muzika Klasika dodeljeno je sopranu Snežani Savičić Sekulić i violinisti Jovanu Kolundžiji.

Za najboljeg mladog izvodjača protekle godine proglašen je pijanista Vladimir Gligorić, najbolji orkestar je Beogradska filharmonija, dok je za najuspešnijeg kompozitora proglašena Aleksandra Vrebalov za operu "Mileva".

Kao najbolji kompozitor primenjene muzike nagradu "Muzika klasika" dobio je Kornelije Bata Kovač za muziku u TV serijalu "Cvat lipe na Balkanu". Za najboljeg kritičara izabrana je Branka Radović, a za muzičku instituciju Narodno pozorište u Beogradu.

Za koncert godine proglašen je nastup violiniste Romana Simovića i Gudača Svetog Djordja 15. novembra u Kolarčevoj zadužbini, a po izboru časopisa album godine je "Probudjeni arhiv" Stanojla Rajičića.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu proglašen je za izdavača godine za izdanja kompakt diskova, Gitar Art je izabran za najbolji festival, a za smotru regionalnog značaja Festival srpske solo pesme u Mladenovcu.

Nagradu za izuzetan doprinos klasičnoj muzici dobila je Kolarčeva zadužbina, Radio Beograd proglašen je za muzički medij godine, Jugokoncert za organizatora, a knjiga godine je "Melanija Bugarinović" Vesne Krčmar.

Nagrada Muzika klasika ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije, a to priznanje namenjeno je domaćim umetnicima koji su ostavili najznačajniji trag na muzičkoj sceni u kalendarskoj godini.

Pogledajte još