Dvanaest Palestinaca poginulo u izraelskim napadima na Gazu

Oko tridest raketa i projektila su takođe iz pojasa Gaze sinoć ispaljeni na jug Izraela, gde je pet osoba povređeno, navela je izraelska vojska.

Islamistički palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Gazu je postigao primirje s Izraelom ali borci drugih palestinskih pokreta gađaju povremeno Izrael raketama na šta Izrael uzvraća vazdušnim napadima.

U napadu rano popodne ubijen je komandant ekstremističkog Komiteta narodnog otpora Zuhair al-Kvaisi i još jedan ekstremista. Al-Kvaisi je, prema tvrdnji izraelske vojske, planirao napad u Izraelu poput akcije njegove grupe u avgustu kada je poginulo dvanaest ljudi.

U najnovijem napadu noćas u centru Gaze ubijena su dva Palestinca članova radikalne grupe Islamski džihad, rekao je portparol hitne pomoći Gaze Adham Abu Selmija.

U saopštenju Islamski džihade je naveo imena dvojice nastradalih članova - Fajed Saad, lokalni komandant vojnog krila grupe, Al Kods brigade, i Motasem Hadžaj.

Najmanje još devet Palestinaca je povređeno, prema portparolu hithe pomoći.

U saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa je ocenilo da "cionistička eskalacija" predstavlja neopravdan zločin čiji je cilj da se destabilizuje bezbednosna sitaucija u Gazi i da se spreče napori za međupalestinsko pomirenje.

Izraelske napade je osudila i Palestinska uprava predsednika Mahmuda Abasa.

GAZA, 10. marta 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još