U Moskvi danas demonstracije protiv Putina

Očekuje se da će na protestima, koji treba da počnu u 11 časova po srednjoevropskom vremenu, učestvovati desetine hiljada ljudi.

Gradske vasti su organizatorima izdale dozvolu za skup u kojem može da učestvuje do 50.000 ljudi, a očekuje se da će na ulice Moskve izaći i 2.500 policajaca.

Organizatori su saopštili da su demonstracije organizovane u znak protesta zbog navodne krađe na izborima, na kojima je, prema zvaničnim podacima, aktuelni ruski premijer osvojio 63,6 odsto glasova.

Putinovi protivnici su u više navrata organizovali demonstracije od kada je na parlamentarnim izborima, održanim 4. decembra prošle godine, Putinova stranka Jedinstvena Rusija osvojila najviše glasova.

Dan posle prošlonedeljnih izbora održani su novi protesti na kojima je, prema podacima organizatora, učestvovalo 20.000 ljudi, dok je policija saopštila da je svoj protest zbog izbornog rezultata tada iskazalo 14.000 ljudi.

"Moramo da izađemo na ulice i sačuvamo veze koje smo uspostavili tokom izbora, kako bismo vlastima pokazali da smo još uvek tu", napisao je jedan učesnik demonstracija na Fejsbuk stranici posvećenoj protestima.

MOSKVA, 10. marta 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još