Top 20 najcool filmova svih vremena (prvi deo)

Setimo se zajedno svih filmova koji s punim pravom nose epitet "cool".
Zašto baš oni zaslužuju da ih doživljavamo kao takve?
Jednostavno, sledećih 20 filmova su u istoriji kinematografije ostavili neizbrisiv trag "coolnessa" svojim junacima, replikama koje su oni izgovarali, akcijama koje su svima ostale u pamćenju, emocijama koje su probudili u fanovima sa svih meridijana, rediteljima koji su baš zbog tih ostvarenja postali kultni...
Razloga je bezbroj, mnogi su individualni, pa očekujemo da nam u komentarima ispod ove liste ostaviš nazive filmove koji su u tebi izazvali taj "cool" efekat.

1. Prljavi Hari (Dirty Harry)
Šta bi bilo da Frenk Sinatra nije polomio ruku na snimanju kultnog filma "Mandžurijski kandidat" (The Manchurian Candidate) i da je on odigrao ulogu inspektora Harija Kalahana? Verovatno bi karijera Klinta Istvuda, a pre svega njegov "coolness", opasno bili dovedeni u pitanje. Igra šoubiz sudbine je ipak iza sebe ostavila pravi biser krimi-žanra i čuveni citat: "Go ahead, make my day".

Prljavi Hari Kalahan u akciji!

2. Buntovnik bez razloga (Rebel Without a Cause)
Džejms Din je glumac, u stvari lik, koji je bio otelotvorenje "coolnessa". Mnogi posle njega su pokušali da budu on. Svaki pokušaj se pokazao kao smešan. Da li Rob Petinson sa "pogledima" koje "baca" ima šanse da bude Džejms Din tj. Džim Stark kome je bilo dovoljno da kaže "You're tearing me apart!" da bi ušao u legendu? Teško.

3. Paklena pomorandža (A Clockwork Orange)
Stenli Kjubrik i Malkom Mekdauel (Aleks) su dali neverovatan "twist budućnosti" Betovenu, Starom zavetu i mleku kao ultimativnom piću svih "coolera". Svaka "cool" osoba svesna sebe zna da ovo nije "film koji slavi nasilje", već današnji čovek sa svim anđeoskim i trulim slojevima koji ga čine. "It's funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen." Sve je jasno...

VIDEO: Čuvena scena iz filma "Paklena pomorandža"

4. Samuraj (Le Samouraï)
Plaćene ubice, posebno perfekcionisti kakav je Džef Kostelo, po pravilu nose u sebi neodoljivu dozu "coolnessa". Ali, bez petlje Žan-Pjera Melvila i elektriciteta Alena Delona večni "cool" efekat se nikada ne bi desio. Muškost, usamljenost i raspadanje čoveka na delove - samo pravi samuraji iz toga izlaze kao heroji. Znali su Melvil i Delon da tu ne smeju da lažu. "There is no solitude greater than that of the samurai unless it be that of a tiger in the jungle... perhaps..."

Pogledaj ceo film "Samuraj"



5. Do poslednjeg daha (À bout de souffle)

"After all, I'm an asshole. After all, yes, I've got to! I've got to!" Da li je potrebno reći više od ovoga da se bude "cool"? Od stila koji je Žan-Pol Belmondo "furao" u Godarovom zauvek šik filmu do stava čija potvrda je svaka bezvremenska replika njegovog junaka Mišela i njegove prelepe, stajliš ljubavnice Patricije - sve u ovom filmu je "šamar" neopisivog francuskog, prljavog "coolnessa".

TREJLER: Čak je i trejler filma "Bez daha" specifično "cool"

6. Kazablanka (Casablanca)
Sve u čemu se Bogi pojavio je moglo da ima tagline "toliko je cool, da ćeš morati da se potrudiš da postaneš cool da bi gledao". Cinični Rik Blejn tj. Hemfri Bogart takav kakav je bio nije morao previše da se trudi da bi bio "cool". U tome je i bila "fora": muškarčina sa srcem, naizgled bez imalo truda. Sa ženom kakva je bila Ingrid Bergman pored sebe u ovom filmu Bogijev "cool-o-metar" je "udario" maksimum. "Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship."

Legendarna pesma "As Time Goes By" iz filma "Kazablanka"

7. Oldboy (Oldeuboi)
Mnogi su se tek s ovim filmom upoznali sa filmskim "coolnessom" Južne Koreje. Naravno, nikada nije kasno. Uostalom, malo ko je brutalno serviranje osvete predstavio kao reditelj Park Čan-vuk, a njegov junak Oh Dae-su je "faca" za sva vremena. U bespoštednom raščišćavanju računa sve je jasno kao dan: "Kraj sukoba. Jedan mora umreti." Na kraju u životu sve i jeste kao što kaže osvetnik: "Laugh and the world laughs with you. Weep and you weep alone."

SCENA: Jedna od nezaboravnih scena iz filma "Oldboy"

8. Pasja ljubav (Amores perros)

Na svetu postoje različiti gradovi, ali samo u nekima "coolness" prirodno pulsira ulicama. E takav je Meksiko Siti. Alehandro Gonzalez Injaritu sve i svakoga ko je "cool" nanjuši za sekund, a ovim filmom nam je svima dao domaći zadatak da bar jednom u životu budemo "face" baš u Meksiko Sitiju, u društvu sa, idealno bi bilo, Gaelom Garsijom Bernalom i psom El Chivom. "Being tough won't make you smart." (Oktavio)

SCENA: Dokaz uzbudljivosti filma "Pasji život"

9. Prava romansa (True Romance)

Bez okolišanja, ovaj film je "ugušen" ljudima koji mogu bez problema svom imenu da dodaju prefiks "cool". Toni Skot, Kventin Tarantino, Kristijan Slejter, Patriša Arket, Denis Hoper, Geri Oldman, Bred Pit, Val Kilmer, Kristofer Voken, Semjuel L. Džekson, Džejms Gandolfini... Kapa dole svima! "Well, he ain't so much a good guy as he is just a bad mother fucker. I mean, he gets paid by people to fuck guys up."

SCENA: Legende (Voken i Hoper) dokazuju koliko su "cool"

10. Dobri momci (Goodfellas)
Pa, naravno da je gangster Džimi Burk zvao De Nira iz zatvora da mu da "neka uputstva" kako da "radi na coolnessu" svog junaka Džejmsa Konveja. Tj. želimo da verujemo da je zaista tako bilo. Jer, momci iz takvih "priča" znaju da osete pravu stvar. Skorseze je udario temelje "filmskoj šmekerici" sa svojim "mafiozo-frajerima" Bobijem De Nirom, Rejom Liotom i Džoom Pešijem. "The way I saw it, everybody takes a beating sometime."

Trejler filma "Dobri momci"

Uskoro, na Nadlanu.com te očekuje drugi deo liste "Top 20 najcool filmova svih vremena". Možda baš tvoj predlog iz komentara se nađe na nastavku liste. Ostavi svoj predlog i bar jednu rečinicu u kojoj ćeš objasniti zašto je baš taj film po tvom mišljenju zaslužio epitet "cool".

(Napomena: Brojevi pored naziva filmova ne označavaju poziciju na listi, jer su svih 20 filmova sasvim ravnopravno moćni u svom "coolnessu")

Pogledajte još