Formirati vojvodjansku policiju

NOVI SAD, 12. marta 2012. (Beta) - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da posle predstojećih izbora mora da se definiše model finansiranja pokrajine, i da treba formirati vojvodjansku policiju.

Egereši je za novosadski "Dnevnik" rekao da jačanje političke i ekonomske samostalnosti Vojvodine ne smeju da budu "bauk-teme", već da Srbija Vojvodinu treba da prepozna kao svoju prednost u procesu demokratizacije društva i u daljim koracima na putu ka EU.

Ocenio je da bi pozicija Srbije u tim procesima bila mnogo snažnija ukoliko bi se Vojvodini omogućila veća unutrašnja samostalnost koja bi uključivala zakonodavnu, izvršnu i delom sudsku autonomiju.

On se založio za formiranje vojvodjanske policije i rekao da "u svim demokratskim zemljama regije i lokalne samouprave imaju svoju policiju".

"Vojvodjanska policija koja je postojala pre 30 godina, bila je uspešna i imala je ugled. I da li neko sada tvrdi da je postojanje te vojvodjanske policije tada uticalo na raspad SFRJ? Toliko su apsurdni ti strahovi od Vojvodine", kazao je Egereši.

Pogledajte još