Profit Grupe Gorenje u 2011. manji od plana

VELENJE, 12. marta 2012. (Beta) - Slovenačka Grupa Gorenje objavila je u ponedeljak da je prošle godine imala čcistu dobit 9,1 milion evra, što je za 54,5 odsto manje negu 2010. godine i niža je od planirane.

Kako se navodi u saopštenju tog prozvodjača bele tehnike (www.gorenjegroup.com) dobit manja od planirane je rezutat "sirovinskih šokova", slabije potražnje, promena u geografskoj i produktivnoj strukturi prodaje i negativnog poslovanja firmi Aska i Gorenje-Unutrašnja oprema.

Obim i struktura prodaje su slabiji posebno u Jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku zbog negativnog poslovanja skandinavske grupe Aska, kao i preduzeća Unutrašnja oprema koje je već počelo sa poslovnim prestruktuiranjem, precizira Gorenje.

Ta grupa koja ima fabrike i u Srbiji, istakla je da je prošle godine povećala prodaju za 2,9 odsto, na 1,4 milijarde evra.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac kaže da su od početka svetske finansijske krize 2008. godine izuzetno zahtevne okolnosti poslovanja proizvodjači kućnih aparata, a stanje se prošle godine pogoršalo.

Pogledajte još