Godina nasilja nad internet aktivistima

PARIZ, 12. marta 2012. (Beta-AFP) - Prošla godina "ostaće godina nasilja bez presedana" prema aktivistima na internetu, sa pet mrtvih i više od 200 uhapšenih, ukazuju u ponedeljak Reporteri bez granica (RSF) u izveštaju o neprijateljima interneta.

Gradjani koji su aktivni na internetu, bili su "2011. godine u središtu političkih promena koje su pogodile arapski svet. Oni su zajedno sa novinarima pokušali da cenzuru drže pod kontrolom, ali su zauzvrat platili visoku cenu", saopštila je ta organizacija za slobodu štampe sa sedištem u Parizu.

"Pet je ubijeno dok su učestvovali u misiji obaveštavanja", dodaje se u saopštenju.

"Više od 200 blogera je uhapšeno u 2011. godini što je više za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu", dodaje organizacija RSF i napominje da je samo u Siriji do sada pritvoreno više od 120 blogera.

Povodom Medjunarodnog dan borbe protiv cenzure na internetu koji su RSF ustanovili 2008. u znak podrške slobodnom internetu dostupnom svima, ta organizacija i Gugl dodeliće nagradu za net-gradjanina.

Bahrein i Belorusija ušli su ove godine na listu zemalja "neprijatelja interneta" koju su napravili RSF, dok su Venecuela i Libija skinute sa liste "nadgledanih zemalja" gde se, medjutim, i dalje nalazi Francuska kojoj su se 2012. pridružile Indija i Kazahstan.

Pogledajte još