Peticija crnogorskih novinara

PODGORICA, 12. marta 2012. (Beta) - Peticija s potpisima oko 1.400 gradjana kojom se od najviših zvaničnika Evropske komisije traži da izvrše pritisak na vlasti Crnoj Gori da krenu u "obračun sa organizovanim kriminalom" i zaštite novinare i medije, predata je Delegaciji EU u Podgorici.

Potpisnici pisma upućenog predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu i komesaru za proširenje Štefanu Fileu navode da su novinari u Crnoj Gori "lake mete" i da ubistvo odnivača jednog medija i napadi na sedam novinara nisu rasvetljeni.

"Vlast i nadležni organi ne samo da nisu pokušali sprovesti temeljne istrage kako bi se otkrili nalogodavci i počinitelji ovih napada, već su učinili sve da se istrage obesmisle a pravi krivci nikad ne dotaknu. To nas je dodatno učvrstilo u uverenju da pronalaženje odgovornih vodi do samog vrha aktuelne vlasti", navode potpisnici peticije.

Peticija je poslata par dana pošto je u Podgorici napadnuta novinarka Vijesti Olivera Lakić, čiji napadač još nije uhvaćen.

Lakić je početkom prošle godine napisala seriju tekstova o fabrici duvana u Mojkovcu i falsifikovanju cigareta, posle čega je prećeno njoj i njenoj porodici.

Direktor policije Božidar Vuksanović kazao je danas Radiju Slobodna Evropa da očekuje da će napad na novinarku Lakić "vrlo brzo biti zaključen".

Pogledajte još