Kako se rešiti neprijatnog zadaha iz usta?

Najčešće je posredi loše održavanje higijene usta, koje se može rešiti pranjem zuba, ali i nepca i jezika, uz korišćenje konca za čišćenje zuba.

Neprijatan zadah je često i posledica oboljenja zuba, paradontopatije, postojanja čireva i infekcije u usnoj duplji.

(old_image)

Ostaci hrane u ustima, između zuba, podloga su za bakterije koje stvaraju neprijatan miris.

Suva usta
Suva usta su znak da se ne stvara dovoljno pljuvačke, koja služi za vlaženje i čišćenje usne duplje. U toku sna se luči manja količina pljuvačke, pa to može biti razlog nastanka "jutarnjeg zadaha".

Neprijatan zadah je posledica i pušenja, unošenja određene hrane, alkoholnih pića, lekova, posebno jak je miris belog i crnog luka. Loš zdah nastaje i usled dehidracije organizma, oboljenja disajnih organa (infekcije sinusa, oboljenja bronhija i pluća, ždrela, krajnika), bolesti organa za varenje (gorušica, hijatus hernija).

Prevencija
Redovno pranje zuba, upotreba zubnog konca, čišćenje jezika. Jednom u šest meseci poseta stomatologa Dosta tečnosti, kiselo voće, sokovi od ceđenog limuna i pomorandže

Bombone, žvake, čajevi

Loš zadah možete da korigujete bombonama i žvakama, a dobro sredstvo su i listići nane, čaj od žalfije. Bitno je da osobe koje nose zubne proteze posebno brinu o održavanju higijene proteze. Obaveno uveče izvadite protezu i temeljno je očistite.

Stručnjaci ne preporučuju rastvore za ispiranje usta, zato što često sadrže alkohol koji može dodatno isušiti usnu duplju. Kao dobra sredstva za ispiranje mogu poslužiti i čaj od žalfije, nane, kantariona. Smatra se da šoljica zelenog ili crnog čaja osvežava dah, jer sadrži polifenole, koji sprečavaju nastanak bakterija koje uzrokuju zadah. Upotrebom zelenog ili crnog čaja nivo sumpornih jedinjenja u usnoj duplji smanjen za 30 odsto.

Savetuje se i upotreba interdentalnih četkica, a u slučaju pokvarenih ili polomljenih zuba bitno je što pre se obratiti stomatologu, jer su ova mesta idelna za zaostajanje hrane i razvoj bakterija.

Pogledajte još