Boing nelegalno dobio novac od vlade SAD

ŽENEVA, 12. marta 2012. (Beta-AP) - Svetska trgovinska organizacija (STO) presudila je u ponedeljak da je američki proizvodjač aviona Boing (Boeing) dobio više od pet milijardi dolara u nelegalnim vladinim subvencijama, dosta manje nego što je od evropskih vlada dobio njegov najveći rival Erbas (Airbus).

Žalbeno veće STO-a praktično je presudilo u korist obe strane u sporu, pošto je u maju ustanovilo da su zemlje Evropske unije u poslednjih 25 godina Erbasu dale 18 milijardi dolara, što je nanelo štetu Boingu, premda nisu sva davanja bila nelegalna po medjunarodnim propisima.

Ovom presudom približen je kraju najduži transatlantski spor izmedju najvećih rivala na tržištu komercijalnih aviona za koje se veruje da će u naredne dve decenije vredeti 3.000 milijardi dolara, ocenjuje agencija AP.

Obe strane u sporu, medjutim, tvrde da su pobedile.

Evropska komisija, na čiju je žalbu u ponedeljak presudilo žalbeno veće STO, pozdravila je odluku prema kojoj je Boing dobio više milijardi dolara u nelegalnim subvencijama izmedju 1989. i 2006. godine.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht rekao je da je presuda potvrda "tvrdnji koje je EU dugo iznosila da je Boing dobijao velika davanja vlade SAD u prošlosti i da to nastavlja i danas".

Pogledajte još