Oštra debata SAD i Rusije u UN oko sukoba u Siriji

UJEDINJENE NACIJE, 13. marta 2012. (Beta-AP) - Zasedanje Saveta bezbednosti UN u ponedeljak uveče obeležila je debata i na momente žučna rasprava izmedju šefova diplomatija SAD Hilari Klinton i Rusije Sergeja Lavrova, koji nisu uspeli da usaglase stavove o Siriji.

Do rasprave je došlo pošto je generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao Savet bezbednosti da zauzme jedinstven stav o krizi u Siriji i pomogne sirijskom narodu da izadje iz katastrofe.

Iako su i ruski i američki šef diplomatije pozvali na zaustavljanje krvoprolića u Siriji, njihova retorika značajno se razlikovala.

Klintonova je odbacila bilo kakvo izjednačavanje ubistava koje sprovode snage režima predsednika Bašara Asada i s druge strane civila koji se nalaze pod opsadom i koji su prinudjeni da se brane.

Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov rekao je da sirijske vlasti "snose veliki deo odgovornosti", ali je naveo i da su borci pod kontrolom opozicije i ekstremisti medju kojima ima i pripadnika Al Kaide takodje počinili zločine.

U debati koja je usledila, generalni skretar UN Ban Ki Mun naveo je da je sukob u Siriji doveo u opasnost čitav region i izložio nasilju meštane više gradova. Prema podacima UN, za godinu dana trajanja sukoba u Siriji poginulo je više od 7.500 ljudi.

Rusija je s Kinom do sada dva puta blokirala pokušaje SAD da u Savetu bezbednosti prodje rezolucija koja bi osudila režim Bašara Asada, jer su obe rezolucije jednostrano osudjivala samo sirijski režim. Te rezolucije su, takodje, otvarale mogućnost i za vojnu intervenciju u Siriji.

Moskva optužuje Zapad da podrškom pobunjenicima zapravo dodatno raspiruje sukobe u Siriji.

Pogledajte još