Biljana Srbljanović broji pare za slobodu?

Ovu priču potvrđuje list "Alo", koji piše da je književnica optuženja za posedovanje droge.

- Srbljanovićeva je raspoložena da se dogovori sa tužilaštvom i da određenu svotu uplati u humanitarne svrhe. Reč je o primeni načela oportuniteta, nekoj vrsti nagodbe. Pošto se tereti za posedovanje kokaina, iznos ne sme biti manji od 100.000 dinara ni veći od milion dinara. Iznos određuje tužilaštvo, a novac obično ide nekom sirotištu ili tome slično. Novac može da se uplati i na rate, a kada izmiri sve obaveze, odbacuje se optužnica i ne upisuje se u kaznenu evidenciju optuženog. U tom slučaju, suđenja neće ni biti - kaže izvor "Alo" iz suda.

Konačnu odluku o tome moraju da donesu Srbljanovićeva i njen advokat, koji prvi treba da iniciraju dogovor s tužilaštvom. Ne isključuje se i mogućnost da Srbljanovićeva sklopi i sporazum o priznanju krivice kako bi se izvukla sa manjom kaznom, odnosno uslovnom ili novčanom kaznom. Srbljanovićeva još nije primila optužnicu, tako da suđenje ne može da bude zakazano, a otkazala je i punomoćje svom dugogodišnjem advokatu Seadu Spahoviću.

- Vladimir Duruz, sudija Višeg suda koji je dobio predmet, ne može da zakaže suđenje jer okrivljenoj još nije uručena optužnica. Srbljanovićeva je sudu ostavila svoju beogradsku adresu, ali pošto tamo nije nađena, policiji je naređeno da je pronađe radi uručenja optužnice - kaže sagovornik lista "Alo".

Advokat Sead Spahović izjavio je juče da je otkazao punomoćje spisateljici, ali nije želeo da otkriva razloge.
- Tačno je da sam otkazao punomoćje. Razlozi su krajnje zanimljivi, a jednog dana ću ih i otkriti - bio je zagonetan Spahović.

Srbljanovićeva je 1. decembra prošle godine uhvaćena dok je kupovala kokain od Miloša S. (27) zvanog Šone, a tereti se za neovlašćeno držanje droge, zbog čega joj preti kazna zatvora i do tri godine.

Pogledajte još