Apel na poslanike da izaberu ombudsmana

BEOGRAD, 13. marta 2012. (Beta) - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić apelovala je u utorak na Skupštinu Srbije u aktuelnom sazivu da bez odlaganja pristupi usvajanju izmena Zakona o zaštitniku gradjana i izboru ombudsmana.

Nevena Petrušić je u saopštenju izrazila zabrinutost zbog najava da će o tome odlučivati naredni saziv parlamenta i ukazala da bi time bio ugrožen rad te ugledne nezavisne institucije koja uživa veliko poverenje gradjana.

"Nesumnjivo je da bi svaki oblik diskontinuiteta oslabio autoritet institucije i negativno se odrazio na dostignuti nivo zaštite ljudskih i manjinskih prava u Srbiji", navela je poverenica.

Izmene Zakona o zaštitniku gradjana nalaze se u skupštinskoj proseduri i predvidjaju da se ombudsmanu produži mandat, najduže godinu dana od isteka vremena na koji je izabran, u slučaju da se ne izabere novi zaštitnik gradjana.

Mandat zaštitnika gradjana je pet godina. Skupština je krajem juna 2007. izabrala Sašu Jankovića za zaštitnika gradjana, a zakletvu je položio 23. jula 2007. godine.

Više nevladinih organizacija - Gradjanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku - nedavno su zatražile da se u najkraćem roku pred poslanicima nadju izmene Zakona i da se pokrene postupak izbora zaštitnika gradjana.

Pogledajte još