Počeo Internet rat: Yahoo tuži Facebook!

Ovo je prva velika pravna bitka između tehnoloških kompanija u vezi društvenih mreža. Tužba je podnesena u kalifornijskom San Joseu, a mnogi je predstavljaju kao eskalaciju sukoba oko patenata, koji su već normalna pojava u sektoru proizvodnje tableta ili "pametnih telefona", prenosi Index. U tim tužbama uglavnom su u prvom planu preduzeća kao što su Apple, Microsoft i Motorola.

"Yahoo je profitirao od saradnje s Facebookom"

Yahoo je podigao tužbu nakon što je Facebook najavio inicijalnu ponudu deonica zbog koje bi vrednost firme mogla da poraste na 100 milijardi dolara, piše Index. PR Facebooka Jonathan Thaw je za tužbu doznao od novinara. "Razočarani smo dugogodišnjim partnerom Facebooka Yahoo-om. Ta kompanija je profitirala od saradnje s Facebookom", kazao je Thaw.

Jedna od pionirskih kompanija na internetu, Yahoo, beleži pad profita poslednjih godina, dok njihovi rivali, kao što su Facebook i Google, konstantno rastu.

Yahoo tražio plaćanje licenci za patente

Yahoo je prošlog meseca objavio da od Facebooka traži plaćanje licenci za svoje patente te da su druge kompanije već pristale na takve ugovore. U prošlosti je već Yahoo koristio javne ponude deonica raznih kompanija kako bi dobio novac za svoje patente.

"Cukerberg priznao da je Facebook utemeljen na tuđim idejama"

"Facebookov osnivač i glavni direktor Mark Cukerberg je priznao da dizajn Facebooka nije novitet već je temeljen na tuđim idejama", piše Yahoo u tužbi. Samo dva od 10 patenata u tužbi su direktno povezani s tehnologijom na društvenim mrežama.

Klasična odbrana velikih firmi protiv ovakvih tužbi za krađu patenata je protivtužba za korišćenje njihovih patenata. No, Yahoo ima mnogo više patenata od Facebooka. Prema bazi američke vlade, Yahoo ima preko 3300 patenata, dok ih Facebook ima samo 160.

Pogledajte još