Do 9. aprila zahtevi za regresirano gorivo

BEOGRAD, 13. marta 2012. (Beta) - Registrovani poljoprivrednici u Srbiji mogu od utorka pa do 9. aprila da podnose zahteve za regresirano dizel gorivo potrebno za prolećne radove, najavilo je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije.

Prema uredbi, koju je vlada usvojila prošle sedmice, predvidjeno je da država subevcioniše poljoprivrednike sa 60 dinara po litru goriva D-2 i evrodizela, a zahtevi se podnose Upravi za trezor ili poljoprivrednim asistentima savetodavacima.

Država je za regresiranje goriva iz budžeta izdvojila 4,8 milijardi dinara, što je dovoljno za subvencionisanje 80 miliona litara, a za jesenju setvu planirano je oko pet milijardi dinara za regresiranje 90 miliona litara goriva.

Pravo na regresiranje dizel goriva D-2, odnosno evrodizela, imaju registrovani poljoprivredni proizvodjači u količini koja se odredjuje u zavisnosti od biljne kulture po hektaru prijavljenog obradivog zemljišta.

Uredbom je predvidjeno da uzgajivači žitarica i industrijskog bilja imaju pravo na najviše 40 litara po hektaru, proizvodjači krmnog bilja do 30 litara, aromatičnog i lekovitog bilja do 50 litara, povrća do 75 litara.

Proizvodjači voća i groždja, sadnog materijala i oni koji se bave hortikulturom imaju pravo na maksimalno 100 litara regresiranog goriva po hektaru.

Pogledajte još