Novi kolektivni ugovor za zaposlene!

Tranzicija, recesija, globalizacija, svetska ekonomska kriza česti su termini kojima se naši dragi poslodavci služe ne bi li opravdali brojne mere koje su "teška srca" primorani da preduzimaju kako bi spasili naša radna mesta.

Poslednji u nizu "spasonosnih" poteza je uvođenje novog Kolektivnog ugovora koji obavezno treba da pročitate!

NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

1. BOLOVANJA
Više se ne prihvata "Potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad" kao dokaz bolesti. Ako možete stići do doktora, možete stići i na posao.

2. OPERACIJE
Operacije su strogo zabranjene. Dok ste zaposleni u preduzeću, potrebni su vam svi vaši organi. Ne smete sebi dopustiti da vam neki od njih bude operativno odstranjen. Zaposlili smo vas celog, zato će se svaki operativni zahvat na vašem telu tretirati kao gruba povreda radne discipline.

3. PRAZNICI

Svaki zaposleni dobiće rešenje o korišćenju 104 praznika godišnje. To su sve subote i nedelje.

4. SMRT ČLANA BLIŽE PORODICE
To nije izgovor da izostanete s posla. Mrtvom rođaku ionako više ne možete pomoći, zato je sav vaš trud uzaludan. U retkim slučajevima kada je vaša prisutnost na pogrebu neizostavno potrebna, treba održavanje pogrebnih ceremonija dogovoriti kasno popodne kako to ne bi uticalo na vašu prisutnost na poslu.

5. SMRT ZAPOSLENOG
Smrt zaposlenog je prihvatljiva kao opravdanje za izostanak sa radnog mesta, ali
uz uslov da je o tome prethodno izvešten poslodavac - najmanje 14 dana pre
nastupa događaja, kako biste u tom razdoblju mogli da pripremite svog naslednika za
preuzimanje poslova koji su u toku.

6. UPOTREBA TOALETA
Ustanovljeno je da se zaposleni previše vremena zadržavaju u toaletu. Ubuduće će
Uprava prirediti raspored korišćenja toaletnih prostora po abecednom redu. Na primer:
- Svi zaposleni sa prezimenom na A obavljaju svoje potrebe u toaletu u vremenu od
8:00 do 8:20.. Svi zaposleni kojima prezime počinje slovom B obavljaju svoje potrebe od 8:20 do 8:40 i tako redom...
- Ako u određenom razdoblju ne obavite svoje potrebe u toaletu, moraćete da pričekate sledeći dan kad opet budete na redu. Osim toga, novom uredbom vreme korišćenja ograničeno je na 3 minuta. Po isteku tog vremena oglasiće se alarm, automatski će nestati toaletni papir, a vrata WC-a će se otvoriti.

7. ODMOR ZA RUČAK ILI UŽINU
Mršavim ljudima pripada sat vremena za ručak jer moraju da jedu više da bi izgledali zdravi. Ljudima normalne težine pripada 30 min odmora, tako da uspeju da održe težinu. Debeli imaju samo 5 minuta vremena, da pojedu pilulu za mršavljenje i popiju čašu dijetetskog napitka.

8. PRAVILA OBLAČENJA NA RADNOM MESTU
Preporučljivo je da se oblačite primereno svojim prihodima. Ukoliko postane upadljivo da nosite skupu odeću, posladavac će iz toga zaključiti da vam je imovinsko stanje solidno i da vam za rad ne treba plata.

9. PRELAZNE ODREDBE
Svaki zaposleni je moralno obvezan prema svom preduzeću. Dužnost poslodavca je da vam ugodi i da vam omogući da se dobro osećate na radnom mjestu, stoga o svim pitanjima, komentarima, problemima, pritužbama, ljutnjama, uznemirenosti ili predlozima u vezi sa ovim Kolektivnim ugovorom treba izvestiti drugog poslodavca koji je vezan istim Ugovorom.

Ove uredbe stupaju na snagu čim ih pročitate.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.