DS ima veći koalicioni potencijal

BEOGRAD, 13. marta 2012. (Beta) - Sociolog Vladimir Goati ocenio je u utorak da će nakon predstojećih parlamentarnih izbora, zbog većeg koalicionog potencijala, aktuelna vladajuća koalicija imati veće šanse da formira buduću Vladu Srbije, iako će Srpska napredna stranka verovatno osvojiti najveći broj glasova birača.

U izjavi agenciji Beta, Goati je rekao da će SNS, relativno gledano, imati najveći broj glasova, ali je podsetio da su ljudi koji vode tu stranku i na prošlim izborima osvojili više glasova od Demokratske stranke (DS), pa ipak nisu uspeli da sastave Vladu Srbije.

Goati je rekao da će naprednjaci, zbog suprotstavljenog stava oko nastavka evropskih integracija, imati veliki problem da udju u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije, dok je saradnja sa Srpskom radikalnom strankom praktično nemoguća.

Prema njegovoj proceni, DS ima znatno veći koalicioni potencijal jer može da saradjuje i sa Socijalističkom partijom Srbije i sa Ujedinjenim regionima Srbije, kao i sa Liberalno-demokratskom partijom, iako je ta stranka nastala nakon rascepa unutar DS-a.

On je ocenio da će vladajuća politička grupacija i nakon izbora, u manje-više neizmenjenom obliku, ostati na vlasti i u naredne četiri godine.

Pogledajte još