Novinari optuženi za zaveru pušteni iz zatvora

BEČ, 13. marta 2012. (Beta) - Turski novinar Nedim Sener pušten je u utorak na slobodu do početka sudjenja, nakon što je više od godinu dana proveo u pritvoru zbog optužbi da je pomagao terorističku grupu u cilju obaranja vlade.

Sud u Istanbulu je naredio puštanje Senera i još trojice optuženih u takozvanom slučaju Oda TV - Ahmeta Sika, Saita Čakira i Čoskuna Musluka, saopštila je Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO).

Za sada nisu poznati detalji niti motivi sudske odluke.

Četiri novinara su optužena da su saradjivala sa vebsajtom Oda TV, za koji vlasti tvrde da je deo navodne zavere "Ergenekon" u kojoj su, kako se tvrdi, ultranacionalisti i delovi turskih bezbednosnih službi planirali da terorističkim akcijama sruše vladu partije Pravda i razvoj.

Izvršni direktor Medjunarodnog instituta za štampu Alison Betel Mekenzi izjavila je da će ta organzacija nastaviti da podržava sve novinare koji su u turskim zatvorima zbog obavljanja svog posla.

Sener, dobitnik nagrade Heroj slobode štampe Medjunarodnog instituta za štampu, uhapšen je u martu 2011. godine pod optužbom da je pomagao navodnu terorističku grupu, a zvanična optužnica je pročitana na sudu u decembru.

Pogledajte još