Vodeće stranke i dalje ne govore o koalicionim partnerima

BEOGRAD, 14. marta 2012. (Beta) - Funkcioneri vodećih pet stranka u Srbiji nisu se u utorak uveče uoči predstojeće izborne trke izjasnili o mogućim koalicionim partnerima, ali su svi, osim predstavnika Demokratske stranke, ocenili da su zemlji potrebne promene.

Na TV B92 gostovali su potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Djukić Dejanović, potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, i lideri Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić.

Dušan Petrović je kazao je da u red potencijalnih partnera ulaze sve stranke koje su "spremne da na principima politike DS-a formiraju vladu", ali i ponovio da DS neće ući u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije, naprednjacima i Srpskom radikalnom strankom.

Tomislav Nikolić je izjavio da je jedini razlog što SNS neće ući u koaliciju sa DS jer onda ne bi bilo velike stranke u opoziciji. On je kazao da stranke koje predju cenzus, ukoliko žele da formiraju koaliciju s naprednjacima moraju da prihvate program SNS-a.

Slavica Djukić Dejanović je ocenila da će SPS u narednom periodu igrati bitnu ulogu u životu Srbije, ali i da je potpuno svestan da treba nešto menjati u politici vladajuće koalicije.

Mladjan Dinkić je rekao da URS neće ući u vladu ako to bude politika kontinuiteta, ako se nastavi politika velikih tema koje ne menjaju život i ako Srbija ne dobije jakog premijera.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da je politička obaveza te partije da otvori prostor za politiku koja će gradjane učiniti "dostojanstvenim i ponosnim". Prema njegovim recicma, LDP je usmeren na izgradnju nove, evropske demokratske Srbije i nastojaće da gradjanima omogući bolji život.

Pogledajte još