Umesto preokreta, široka koalicija različitih manjina

NOVI SAD, 14. marta 2012. (Beta) - Umesto koalicije Madjarski preokret, koju čine četiri stranke vojvodjanskih Madjara, postoji mogućnost da će na izbore izaći više stranaka različitih manjina na jednoj listi, najavio je predsednik Gradjanskog saveza Madjara (GSM) Laslo Rac Sabo.

Tu široku koaliciju mogli bi da čine, pored GSM-a, još i Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara (DZVM), Demokratska partija Makedonaca, Demokratska zajednica Hrvata i Slovačka stranka, rekao je Rac Sabo za novosadski Madjar so (Magyar szo) od srede.

Predsednik Demokratske stranke vojvodjanskih Madjara (DSVM) Andraš Agošton rekao je da će se i ta stranka priključiti širokoj koaliciji, ako joj budu prihvatljivi njeni ciljevi.

S druge strane, predsednik Pokreta madjarske nade (PMN) Balint Laslo rekao je da ovu ideju ne smatra "srećnim rešenjem" i ocenio da se interesi Madjara mogu zadovoljiti kroz koaliciju Madjarski preokret.

Koaliciju Madjarski preokret čine DSVM, DZVM, GSM i PMN, dok je najveća manjinska stranka u Srbiji, Savez vojvodjanskih Madjara (SVM), odbacio mogućnost da nastupi u Madjarskom preokretu i najavio samostalan izlazak na izbore.

Pogledajte još