Poštovati težnje arapskih naroda

PEKING, 14. mart 2012. (Beta-AFP) - Moramo izaći u susret demokratskim težnjama koje su iskazane tokom Arapskog proleća, rekao je u sredu u Pekingu kineski premijer Ven Djiabao, na zatvaranju godišnjeg zasedanja parlamenta.

"Težnje ka demokratiji arapskih naroda moraju da se poštuju i one moraju da dobiju pravi odgovor. A ja mislim da tu evoluciju ka demokratiji ne sme da upropasti nijedna sila", rekao je šef kineske vlade.

Na pitanje da prokomentariše situaciju u Siriji, Ven je podsetio na stav Kine koja se zalaže za političko rešenje krize i odbija bilo kakvu stranu intervenciju u toj zemlji smatrajući da bi takva akcija bila pristrasna.

Kina podržava misiju izaslanika UN i Arapske lige u Siriji Kofija Anana i izražava "duboko saosećanje za patnje" sirijskog stanovništva, dodao je kineski premijer.

Peking, koji je na meti kritika zbog svoje podrške režimu u Damasku, počeo je aktivnije da učestvuje u rešavanju krize u Siriji. Ven je pored ostalog rekao da je Kina sačinila predlog u šest tačaka u kojem se pored ostalog poziva na prekid vatre u Siriji i pregovore medju zaraćenim stranama.

Pogledajte još