Poslanički klub mora u bioskopsku salu

BRATISLAVA, 14. marta 2012. (Beta) - Slovački zakonodavci izgleda nisu uopšte predvideli da bi u mladoj demokratiji neka stranka mogla da osvoji toliko glasova da vlada sama, pa će poslanički klub nove vladajuće stranke SMER morati izgleda da se seli u bioskopsku salu parlamenta.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 10. marta SMER bivšeg i budućeg socijaldemokratskog premijera Roberta Fica osvojio je 83 od ukupno 150 poslanika koliko ima slovački parlament.

Dosadašnja kancelarija SMER-a kapaciteta 75 poslanika suviše je mala za 83 poslanika i nije isključeno da će "preveliki" klub morati da se preseli u drugu najveću salu u zgradi parlamenta - bioskopsku.

Ficove socijaldemokrate za sada su dodali samo još osam stolica i pokušaće da rade i u tako stešnjenim uslovima, pre nego što definitivno odluče da li će im biti bolje u bioskopu.

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič izjavio je da će prvu konstitutivnu sednicu sazvati za 4. aprila, a da će u četvrtak poveriti lideru SMER-a Robertu Ficu mandat da sastavi vladu.

Pogledajte još