Zemljotres jacine 6,8 stepeni u Japanu

TOKIO, 14. mart 2012. (Beta-AFP) - Japanske vlasti upozorile su u sredu stanovništvo na mogućnost umerenog talasa cunamija od oko 50 centimetara duž severo-istočne obale nakon zemljotresa od 6,8 stepeni koji je registrovan na Pacifiku.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da je potres registrovan u sredu oko 9.00 po srednjoevropskom vremenu na 210 kilometara od obala Hokaida i da se potres dogodio na dubini od deset kilometara.

Agencija je upozorila da bi potres mogao izazvati talas cunamija od oko 50 centimetara i dospeti do obala prefekture Aomori, Ivate i Hokaida. Lokalne vlasti u tim oblastima pozvale su stanovnike da se prebace na bezbednije lokacije.

Kako prenose japanski mediji, za sada je obale Hokaida zapljusnuo talas visine 10 centimetara koji se približava gradu Erimo na krajnjem severu ostrva.

Prošle godine 11. marta Japan je pogodio katastrofalni zemljotres jačine devet stepeni koji je izazvao ogroman talas cunamija uništivši čitave gradove i sela kada je poginulo ili nestalo oko 19.000 ljudi.

Pogledajte još