Kraj štampanja Enciklopedije Britanika

ČIKAGO, 14. marta 2012. (Beta-AP) - Enciklopedija Britanika obustavila je štampanje svog glavnog izdanja i potpuno prešla na digitalni format, pre svega na internetu.

Predsednik kompanije "Enciklopedija Britanika" čije je sedište u Čikagu, Horhe Kauz je objasnio da odluka o obustavljanju štampanja nije povezana sa Vikipedijom i Guglom. To je posledica toga što se Britanika u digitalnom obliku, na internetu, prodaje velikom broju ljudi.

Prestanak štampanja kompanija obeležava tako što je sadržaj enciklopedije besplatno dostupan na internetu nedelju dana, počevši od utorka.

Onlajn verzija enciklopedije ima 100 miliona pretplatnika širom sveta, a dostupna je i na tablet računarima.

Kao jednu od velikih prednosti digitalne forme u odnosu na štampanu, Kauz je istakao mogućnost korisnika da urednicima dostavljaju komentare.

"Štampana enciklopedija zastareva čim se odštampa... Onlajn verzija ažurira se neprekidno", dodao je on.

Kompanija je počela da istražuje digitalno izdavaštvo još 70-ih godina prošlog veka. Prva verzija na CD-ROM-u objavljena je 1989, a prvo onlajn izdanje 1994.

Prvo izdanje Enciklopedije Britanika štampano je 1768. godine u Edinburgu, Škotskoj.

Poslednje štampano izdanje enciklopedije, posle 224 godine neprekidnog izlaženja, u 32 toma, prodaje se za 1.068 evra - dok budu trajale zalihe.

Pogledajte još