Kolekcionar oslobodjen optužbi o falsifikovanju

JERUSALIM, 14. marta 2012. (Beta-AFP) - Sud u Jerusalimu izrekao je u sredu oslobadjajuću presudu izraelskom kolekcionaru optuženom da je falsifikovao arheološke predmete, za koje je rekao da potiču iz vremena Isusa Hrista i ranije.

Sud je naveo da nije dokazano da su artefakti u vlasništvu Odeda Golana bili lažni. Sud je, medjutim, ukazao da presuda ne znači i odluku o autentičnosti tih predmeta.

Izraelsko Ministarstvo za antikvitete optužilo je 2004. Golana da je napravio lažne antikvitete i pokušao da ih proda za milione dolara muzejima i privatnim kolekcionarima.

Prvi predmet predstavlja ostatke kosturnice na kojoj piše "Jakov, Josifov sin i Isusov brat". Ovaj tip kosturnice na kojoj je ispisano ime preminulog bio je uobicajen u vreme Isusa Hrista.

Drugi predmet je tabla crnog kamena sa uputstvima, za koje se veruje da potiču od jevrejskog kralja koji je vladao Jerusalimom krajem IX veka pre nove ere.

Golan je rekao da je dobio dva spektakularna stara komada od antikvara iz starog grada Jerusalima, čije je ime zaboravio.

Pogledajte još