Trgovci naftom najnesavesniji

BEOGRAD, 14. marta 2012. (Beta) - Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je gradjane da u četvrtak, na Svetski dan potrošača, bojkotuju benzinske stanice.

"Ove godine opredelili smo se da prvi put direktno kaznimo najnesavesnije trgovce i najnesavesnije proizvodjače. Opredelili smo se za trgovce naftom i naftnim derivatima, koji su unazad dva meseca pet puta povisili cenu", rekao je predsednik NOPS Goran Papović agenciji Beta.

Na pitanje kakav odziv potrošača očekuje, on je rekao da veruje da će poziv NOPS imati "bar upola imati efekta kao u Hrvatskoj i BiH".

Papović je istakao da su poskupljenja goriva bila neopravdana, jer su trgovci naftu nabavili mnogo ranije, dodajući da njihovo ponašanje prećutno podržava i vlada, jer se budžet najviše puni od akciza i poreza na promet nafte.

To je, kako je ocenio, pogrešno razmišljanje, jer se budžet može mnogo više napuniti ako vlast počne da kažnjava nesavesne trgovce, tako što će naplaćivati kaznu do tri miliona dinara i uvede porez na ekstraprofit.

Pogledajte još