Jundi Li zatvara pijanističku feštu

BEOGRAD, 14. marta 2012. (Beta) - Pijanista Jundi Li nastupiće u četvrtak uveče u Kolarčevoj zadužbini, a taj koncert zatvoriće Prolećnu klavirsku feštu koja je ove godine bila posvećena kompozitoru Klodu Debisiju.

Jundi Li jedan je od najboljih svetskih izvodjača Šopenovih dela, a na programu njegovog prvog koncerta u Beogradu su Sonata i Nokturna tog kompozitora, kao i kineski komadi sa novog muzičkog kompakt diska koji je mladi muzičar objavio krajem februara.

Li je saradjivao sa najznačajnijim svetskim orkestrima, a muzički kritičari umetniku iz Kine odaju priznanje zbog izuzetne tehnike i entuzijazma u interpretaciji.

Na svetsku muzičku scenu Li se probio 2000. godine kada je osvojio Prvu nagradu na Medjunarodnom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi, kao najmladji pobednik i prvi kineski pijanista koji je pobedio na tom muzičkom nademtanju.

Nastupao je u najpoznatijim koncertnim salama sveta, poput Karnegi Hola u Njujorku, Koncerthebau u Amsterdamu, Koncerthaus u Berlinu, Tonhale u Cirihu, sale Plejel u Parizu, Roj Tomson u Torontu, Santori u Tokiju.

Prolećna pijanistička fešta ove godine održana je od 11. do 15. marta i bila je posvećena Klodu Debisiju povodom 150. godišnjice njegovog rodjenja.

Pogledajte još