Srbija važna tranzitna zemlja za narkotike

VAŠINGTON, 14. marta 2012. (Beta) - Srbija je u 2011. godini učvrstila saradnju sa svojim balkanskim susedima, kao i medjunarodnim partnerima u borbi protiv trgovine drogom, što je odvelo do zaplena narkotičkih supstanci, nekoliko optužnica i sudjenja moćnim narko-bosovima poput Darka Šarića.

U izveštaju o Medjunarodnoj strategiji za kontrolu narkotika Stejt departmenta za 2011, objavljenom nedavno, ukazuje se, medjutim, da je potrebno da Srbija "efikasnije" saradjuje sa Kosovom i Euleksom, i da poboljša komunikaciju i stratešku koordinaciju svojih pravosudnih tela i policije.

U izveštaju se navodi da je Srbija "važna tranzitna zemlja za narkotike duž tradicionalnog balkanskog krijumčarskog koridora, koji vodi od Avganistana, centralne Azije i Turske do centralne i zapadne Evrope".

Ukazuje se da su heroin iz Avganistana i marihuana iz Albanije, preko Crne Gore, glavne vrste droge koje ulaze u Srbiju i dodaje da do nje dolaze i "male količine kokaina".

Iako Srbija nije veliki proizvodjač organskih ili sintetičkih droga, srpske vlasti, kako se navodi u izveštaju, "uzimaju veoma ozbiljno pretnju domaće proizvodnje sintetičkih droga i povremeno uspevaju da otkriju i unište laboratorije za proizvodnju droge" na svojoj teritoriji.

U Srbiji je, kako se navodi u izveštaju Stejt departmenta, izmedju 30.000 i 100.000 uživalaca droge.

Pogledajte još