Oli Ren zadovoljan reformama u Portgalu

LISABON, 14. marta 2012. (Beta-AP) - Evropski komesar za monetarnu politiku Oli Ren izjavio je u sredu uveče u Lisabonu da program oporavka portugalske privrede daje dobre rezultate i ocenio da tu državu ne očekuju problemi koji su se pojavili u Grčkoj.

Portugal je 2011. godine dobio pomoć od EU, posle Grčke i Irske, u vrednosti od 78 milijardi evra. Taj program sprečio je bankrotstvo Portugala, ali i dalje širenje dužničke krize na ostale članice EU.

Ren je posle razgovora sa protugalskim zvaničnicima rekao da se ekonomske reforme sprovode na "uverljiv način" i dodao da je Portugal na dobrom putu oporavka.

"Situacija u Portugalu veoma se razlikuje od one u Grčkoj", izjavio je Ren novinarima posle sastanka sa predstavnicima vlade, poslovnim ljudima i liderima portugalskih sindikata.

Ren je dodao da je ukupan dug Portugala znatno niži nego Grčke. On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je u Portugalu postignut širi politički i društveni konsenzus o merama koje treba preduzeti.

U Portugalu nije do sada bilo protesta stanovništva i sukoba sa policijom kao u Grčkoj, iako je vlada u Lisabonu bila prunudjena da podiže poreze, a stopa nezaposlenosti je rekordnih 14,8 odsto.

Pogledajte još