Srce - jahač apokalipse

Rutinska procedura na srcu, nazvana srčana kateterizacija, rađena je uglavnom na muškarcima. Međutim, u najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi Glas Amerike, naglašava se da ta procedura može da bude dobra i za žene.

Virdžinija Devlin odrasla je u velikoj porodici. Ona je jedna od petoro dece. Svako od njih imalo je srčani napad ili simptome bolesti srca. Svesna medicinske istorije svoje porodice, ona je shvatila da nešto nije u redu kada je osetila pritisak u grudima i trnjenje ruke.

"Prema laboratorijskim rezultatima, nisam imala nijedan vidljiv problem sa srcem ali sam imala neke simptome koji su nagoveštavali da sam na ivici" - izjavila je ona.

Devlin je podvrgnuta kateterizaciji kojom je otkriveno da joj je jedna od arterija delimično zapušena. Minijaturni uređaj, takozvani stent, ugrađen je u arteriju čime je omogućen lakši protok krvi.

Kardiolog Mišel O'Donahju iz Brigamove bolnice u Bostonu, u Masačusetsu, predvodila je tim istraživača koji su upoređivali podatke 10.000 žena i muškaraca obolelih od srca. Podaci su potvrdili da je kateterizacija pomogla i ženama i muškarcima. "Pokazalo se da je i kod žena u rizičnoj grupi zahvat bio koristan kao i kod muškaraca" - kaže ona.

Ali bilo je i iznenađenja. Ženama koje nisu imale srčani napad ali su bolovale od angine pektoris više su pomogli lekovi nego procedura. "Mnogo konzervativnije bi bilo tretiranje tih pacijenata lekovima dok bi se kateterizacija ostavila samo za pacijente koji imaju simptome ili su imali lošije rezultate na testovima pre odlaska iz bolnice" - tvrdi doktorka O'Donahju.

Ona takođe podseća da su istraživanja na ženama koje nisu podvrgnute kateterizaciji otkrila druge zdravstvene probleme: "Pokazalo se da se kod žena u više slučajeva pojavio dijabetes, visoki krvni pritisak i povišen holesterol kada su došle u hitnu pomoć, što bi moglo da poveća opasnost od komplikacija posle kardijalne kateterizacije"...

U međuvremenu, Virdžinija Devlin je preduzela korake da poboljša svoje zdravlje i naglašava - "Više vežbam i pazim na ishranu tako da mi je sada mnogo bolje"... 

ŽENEVA, 17. septembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još