Uskoro Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima

BEOGRAD, 15. marta 2012. (Beta) - Srbija bi sredinom aprila trebalo da dobije prvi Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, koji će biti smešten u beogradskom naselju Zemun, najavio je u četvrtak ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će Centar biti opremljen i početi da radi zahvaljujući donaciji Vlade Japana od oko 25.000 evra i sredstvima Medjunarodne organizacije za migracije, koja je dala 53.000 dolara.

U četvrtak su potpisani ugovori o korišćenju tih sredstava.

Ministar rada i socijlane politike podsetio je da je u novembru prošle godine potpisan ugovor kojim je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ustupila na korisćenje kuću od 400 kvadratnih metara u Zemunu, u kojoj će sada biti smešten Centar za zastitu žtrvama trgovine ljudima.

"U Srbiji je do sada bilo više prihvatilišta koja su uglavnom bila u nadležnosti nevladinih organizacija. Po prvi put se u mreži ustanova socijalne zaštite uvodi ovakva usluga", kazao je Ljajić.

On je najvio da će u Centru na jednom mestu biti smešteno prihvatilište, kao i sve nadležne službe koje se bave zaštitom žrtava trgovine ljudima.

Pogledajte još