Privrednici porez da plaćaju u Srbiji

BEOGRAD, 15. marta 2012. (Beta) - Domaći privrednici koji imaju firme registrovane u inostranstvu trebalo bi da porez plaćaju u Srbiji, ocenio je u četvrtak vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević koji ima firme registrovane na Kipru.

"Bilo bi moralno, ali za Srbiji i korisno, da privrednici koji žive i posluju u Srbiji, tu plaćaju sve poreze. Na taj način bi pomogli da se privreda razvija i da imamo bolje puteve, školstvo i zdravstvo", rekao je Spasojević agenciji Beta.

Komentarišući odluku Delta holdinga da porez na kapitalnu dobit od prodaje Delta maksija plati u Srbiji, on je objasnio da takvu mogućnost imaju svi privrednici koji prihode ostvaruju u Srbiji, a imaju firme registrovane u "of-šor zonama" i drugim povoljnim poreskim destinacija.

Delta Holding je pre dva dana uplatio 2,63 milijarde dinara poreza na kapitalnu dobit od prodaje Maksija tako što je preneo osnivački kapital tog trgovinskog lanca sa kiparske firme Hemslejd na domaće pravno Delta kapital.

"ITM grupa, kao i većina domaćih privrednika koji ostvaruju dobit taj novac reinvestiraju u Srbiji i po tom osnovu ne plaćaju porez", rekao je Spasojević i naveo da je njegova kompanija prošle godine u Srbiji proširila poslovanje za 70 do 80 odsto.

Pogledajte još