Aphrodite Virgin

I Afrodita je, valjda, bila devica, ali i sve device su pomalo Afrodite, i sve su one boginje ljubavi...

Miško Petrović, "Virgins" u Galeriji ULUS, 17 ženskih torzoa, veliki format (97x97), ulje na platnu. Lepo veče, sreda usred nedelje, 17. usred septembra, usred ove godine, izložba usred sredine, ali i mnogo, mnogo šire, iskrene, nepatvorene, nepretenciozne umetnosti. Velika je to umetnost, to, samo Miškovo, čisto i pošteno slikanje. 

Tema praiskonska i natcivilizacijska, a umetnik gospodin čovek, kavaljer, veliki znalac i umetnosti i žena, a u galeriji mnogo iskrenih i pravih prijateljica i prijatelja na otvaranju izložbe. I čašica razgovora. Svaka čašica pića na ovoj izložbi prija kao nektar. Uz ovakve slike, Miška, prijateljice i prijatelje, galeriju... Pitam se, jednostavno moram da se pitam, ima li šta lepše!? Odgovor?! Naravno - Aphrodite Virgin!!!

Izložbu je nezvanično, onako prijateljski, bez velikih pripremljenih govora, ali sa mnogo emocija i razumevanja, i sa puno poštovanja i ljubavi, otvorila Jasmina Plavšić-Đerković, istoričarka umetnosti. Govoreći o Mišku i njegovim slikama, Jasmina nam je, u stvari, rekla o Mišku umetniku i čoveku, svoje mišljenje i viđenje na najlepši moguć način, dajući nam ujedno i osnovu, ideje kako možemo sami čitati Miškovo delo. Upravo tu i jeste veličina jednog dela - da se može tumačiti na više načina, a posebno kad je tema žensko telo, akt, torzo... Pa skoro na bezbroj.

Preporučujem i tekstove iz kataloga, koje su napisale "Miškove devojčice"- Anica Vučetić, Midori Mekejb, Katrin Petre, G. Hitrik, Ivona Rajačić-Barandovska, Florens Šen, Ljiljana Tašić, Nina Todorović, Čikago Kim i Slobodanka Stupar. Kada žene pišu o slikaru koji slika žene, to je već u startu preporuka u smislu dobre kritike, s pravog mesta.

"Ponešto" smo "čuli" i od Miškove supruge, ali o tome šta i kako njen suprug slika, naravno, nije pristala da napiše ili kaže ni reč. "Bilo bi nepristojno", rekla je. Ipak, uspeli smo nekako da "prošvercujemo" tekst u rubrici "Bili ste", pa ako vas interesuje mišljenje stručnjaka i za umetnost i za Miška, sad znate gde ga možete pronaći... Naslovljen je "Blažen među ženama".

Izložba traje do samog kraja septembra, i nemojte nikako ući u oktobar neobogaćeni i neoplemenjeni, to jest da niste bili i videli Miškove Afrodite. Lepota i ljubav i umetnost.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još