Poljoprivrednici kupili gazdinstvo

ZRENJANIN, 15. marta 2012. (Beta) - Grupa od oko 60 novobečejskih poljoprivrednika otkupila je 1.700 hektara zemlje poljoprivrednog gazdinstva BD Agro, vrednog 7,5 miliona evra, objavljeno je u četvrtak.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Zrenjaninu, to je prvi put u Srbiji da su se poljoprivrednici organizovali da bi otkupili poljoprivredno zemljište.

Poljoprivrednici su tu akciju sproveli zahvaljujući predsedniku Opštine Novi Bečej Milivoju Vrebalovu, koji je rekao da je "misija bila teška", jer su za preuzimanje tih parcela bile zainteresovane brojne firme, medju kojima i MK komerc, Delta agrar i "Matijević".

On je naveo da je zemlja pripadala firmi BD Agro iz Dobanovaca, a koja je zbog nerešenih poslovnih problema odlučila da je proda.

Prema rečima Vrebalova, na molbu poljoprivrednika, posredovao je u otkupu, a ta firma im je izašla u susret i posle nešto više od mesec dana šezdesetak porodica je otkupilo poljoprivredno zemljište.

On je rekao da je ideja bila da na taj način što više mladih poljoprivrednika ostane u svom rodnom mestu i da se prihodi od zemlje slivaju u novobečejsku opštinu, a ne, kako kažu, u budžete firmi tajkuna.

Pogledajte još