Orban kritkovao EU za mešanje u unutrašnje poslove

BUDIMPEŠTA, 15. marta 2012. (Beta-AP) - Madjarski premijer Viktor Orban optužio je u četvrtak EU za kolonijalizam, nepoštovanje suvereniteta i mešanje u unutrašnje poslove njegove zemlje.

EU je izrazila zabrinutost zbog zakona usvojenih u madjarskom parlamentu za koje je ocenjeno da ograničavaju demokratska načela slobode medija, nezavisnosti pravosudja i centralne banke, a razmatra se i kažnjavanje Madjarske zbog prevelikog budžetskog deficita.

Na skupu na kojem je prema madjarskim medijima bilo 100.000, a prema državnoj televiziji 250.000 ljudi, Orban je branio politiku svoje vlade i tražio pravedan tretman u EU.

"Nećemo biti kolonija", rekao je Orban okupljenima na trgu Lajoša Košuta kod zgrade parlamenta u Budimpešti.

Prekidan aplauzima okupljenih, on je poručio da "Madjari neće živeti prema naredbama stranih sila, neće se odreći svoje nezavisnosti i svoje slobode".

Od dolaska na vlast sredinom 2010. godine, Orban je sproveo brojne političke i ekonomske mere kojima je povećan uticaj vlade na medije, sudstvo, crkve i druge nominalno nezavisne institucije, što su kritikovali EU i medjunarodne organizacije.

Pogledajte još