Počasni članovi Aforističarskog kruga

BEOGRAD, 16. marta 2012. (Beta) - Književnik Milovan Vitezović i profesori univerziteta Miroslav Egerić, Ratko Božović i Žarko Trebješanin proglašeni su prvim počasnim članovima Beogradskog aforističarskog kruga, saopšteno je u petak iz tog udruženja.

Na godišnjoj skupštini Udruženja ustanovljena je godišnja nagrada za najbolju knjigu aforizama, koja će se dodeljivati od ove godine.

Beogradski aforističarski krug izrazio je javni protest što i na ovogodišnjem medjunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu neće biti srpskih satiričara, iako je prošle godine, kako se navodi, savetnik prethodnog ministra kulture obećao da će Srbiju 2012. godine predstavljati i satiričari i pisci za decu.

Na skupštini tog udruženja koja je održana u četvrtak, odlučeno je da deseti medjunarodni "Satira fest 2012" bude održan u oktobru i da bude u znaku obeležavanja 220. godina od objavljivanja "Malog bukvara za veliku decu", autora Mihaila Maksimovića, prve knjige aforizama na srpskom jeziku štampane 1792. godine u Prvoj srpskoj štampariji u Beču.

Pogledajte još