Obezbediti očuvanje filmskog nasledja

BEOGRAD, 16. marta 2012. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković izjavio je u petak da je Srbija dosta uradila na očuvanju filmskog i audio-vizuelnog nasledja, ali da je potrebno da učiniti još kako bi se omogućila razmena te gradje.

Na skupu "Zaštita i očuvanje audio-vizuelnog nasledja u jugoistočnoj Evropi", Marković je rekao da je Srbija donela Zakon o kinematografiji kojim je definisano i čuvanje filmskog nasledja.

Prema njegovim rečuma, u partnerstvu sa Francuskom u toku je i priprema za formiranje zajedničke ustanove koje će brinuti o audio-vizuelnom nasledju.

On je dodao da je važno sačuvati filmsko nasledje jer je to kolektivno sećanje, ali da je neophodno da se obezbedi adekvatan način čuvanja tog materijala.

"Cilj arhiviranja je da to bude živa gradja koja može neprofitno da se razmenjuje, a ne da se skladišti", rekao je Marković i podsetio da se u Srbiji audio-vizuelno nasledje čuva u Filmskim novostima, Javnom servisu RTS i arhivima poput Jugoslovenske kinoteke.

Pogledajte još