Besplatno zemljište za mala i srednja preduzeća

BEOGRAD, 16. marta 2012. (Beta) - Vlada Srbije u petak će omogućiti i malim i srednjim preduzećima da dobiju gradjevinsko zemljište po ceni nižoj od tržišne ili besplatno, najavio je srpski ministar prostornog planiranja Oliver Dulić.

Na konferenciji za novinare, on je rekao da će izmenom Uredbe o otudjenju ili davanju u zakup gradjevinskog zemljišta po ceni manjoj od tržišne ili bez naknade biti omogućeno malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da lakše dodju do zemljišta na kojem će graditi pogone i zapošljavati nove radnike.

Dulić je ocenio da je ta izmena prva i jedna od najvažnijih podsticajnih mera za razvoj malih i srednjih preduzeća, kojima najveći problem predstavlja to da dodju do zemljišta na kojem će graditi.

U dogorčni zakup pod netržisnim uslovima ili besplatno će, kako je naveo, biti davano gradjevisnko zemljište u vlasnistvu države i lokalnih samouprava.

U dugorčni zakup do 99 godina će, kako je precizirao, biti davani placevi do 25 ari zemljišta, uz uslov da investotor u roku od dve godine završi objekat i da u roku od pet godina zaposli najmanje jednog radnika za svaka dva ara.

Pogledajte još