Dojilje, smejte se što više

Poznat po tome što predstavlja lek protiv depresije i "loših misli", čini se da će smeh uskoro pomoći dojiljama da se svojim mlekom uspešno suprotstave kožnim alergijama kod beba.

Pedijatar Hađime Imata sa Klinike Morigući Kejinđikaji u Osaki, u Japanu, došao je nedavno do značajnog, iznenadnog otkrića - kod beba koje sisaju i koje su bile sklone različitim vrstama ekcema primećeno je simptomi slabiji - ako su im se majke, pre nego što ih stave na dojku, slatko smejale!

On je majkama koje doje u toku istraživanja prikazivao kratke filmske komedije Čarlija Čaplina ili dosadne TV vremenske prognoze i u određenim intervalima uzimao uzorke njihovog mleka.

U toku dva naredna dojenja takođe je merio i alergijske reakcije beba na prašinu i lateks. Kod dece čije su se majke smejale pre nego što su počele da doje zabeležena je znatno slabija reakcija na alergene. Sve bebe i neke od majki koje su učestvovale u istraživanju patile su od blagog oblika običnog ekcema.

Kimata je takođe otkrio značajno povećan nivo melatonina u mleku majki koje su se smejale pre dojenja. Ovaj hormon značajan je za opuštanje, a njegov nivo umanjen je kod osoba koje pate od ekcema - piše časopis Nju sajentist.

- Bilo bi dobro ispitatei da li 15 minuta smeha dnevno može, dugoročno, reducirati alergije kod majki i beba - zaključio je američki pedijatar Majkl Miler s Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend u Baltimoru, koji je istraživao uticaj smeha na srčana oboljenja. 

(FoNet)
OSAKA, septembar 2008.

Pogledajte još