Potvrdjen rejting Srbije BB/B

NJUJORK, 16. marta 2012. (Beta) - Rejting agencija Standard i Purs objavila je u petak da je Srbiji potvrdila rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga u stranoj i domaćoj valuti BB/B uz stabilne perspektive.

S&P navodi da veliki rizik za Srbiju predstavlja rast ekonomskih pritisaka u Evropi, s obzirom na zavisnost Srbije od spoljnog finansiranje, delom i zbog toga što je više od 75 odsto bankarskog sektora u vlasništvu banaka iz zone evra.

Ipak S&P očekuje da status kandidata za EU, koji je Srbija nedavno dobila, ohrabri dalje direktne strane investicije, kao i srpsku vladu da sprovodi reforme usmerene na povećanje privrednog rasta, preneo je Rojters na svom javnom sajtu.

Stabilne perspektive srpskog duga S&P bazira na očekivanju ravnoteže izmedju monetarne i spoljne kolebljivosti Srbije i potencijala za rast.

Na rejting Srbije, kako se navodi, negativno deluju visok spoljni dug, znatan deficit tekućih plaćanja i ograničena fleksibilnost monetarne politike zbog evroizacije bankarskih depozita i potraživanja.

S&P očekuje da nova vlada, nakon predstojećih parlamentarnih izbora, za prioritet postavi fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme na koje se obavezala u okviru stend-baj aranžmana sa MMF iz 2011.

Pogledajte još