Markione otvara Gitar Art Festival

BEOGRAD, 15. marta 2012. (Beta) - Italijanski gitarista Karlo Markione koji nastupa u petak uveče na otvaranju Medjunarodnog Gitar Art Festivala, izjavio je da na tom koncertu pored ostalog, prvi put svira novu kompoziciju britanskog kompozitora Stivena Gosa.

"To je još jedan razlog zbog koga publika treba da dodje na koncert", rekao je Markione na konferenciji za novinare na kojoj su se predstavili neki od izvodjača sa ovogodišnjeg Gitar Art Festivala.

Markione se smatra jednim od najboljih gitarista nove generacije, a dobitnik je brojnih nagrada na medjunarodnim takmičenjima i redovan gost na festivalima širom Evrope.

Markione predaje na Konzervatorijumu u Mastrihtu (Holandija), a nastupa kao solista, sa orkestrom i raznim kamernim ansamblima.

Kineski gitarista Čan Tniu (1993) rekao je da je do sada učestvovao na šest medjunarodnih takmičenja, a u Beču je osvojio prvu nagradu. On je dodao da će ove jeseni početi da studira na prestižnom Univerzitetu "Džulijard" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Čan Tniu na koncertu u Beogradu sviraće kompozicije Johana Sebastijana Baha, Eitora Vilja-Lobosa, Serdja Asada i Djulija Regonde.

Na ovogodišnjem Gitar art festivalu od 16. do 21. marta predstaviće se više od 60 muzičara, a biće organizovane majstorske radionice priznatih umetnika, takmičenje mladih muzičara, kao i sajam gitare i prateće opreme.

Pogledajte još