Debljina i imunitet

Debljina, odnosno "umerene masne naslage" mogu biti dragocena pomoć u očuvanju i jačanju imunološkog sistema. Sudeći po rezultatima najnovijih istraživanja na svinjama, masne naslage mogu predstavljati značajnu prepreku razvoju mnogih bolesti. 

Osim  što čuvaju toplotu tela, masne ćelije ili adipociti, prozivode hormonu slične proteine kao reakciju na "napade" otrova i ponašaju se kao imune ćelije koje se bore protiv bolesti.

"Dipociti mogu biti izuzetno funkcionalni i korisni a da ne izazivaju preteranu gojaznost" - izjavio je Majkl Sparlok, profesor Veterinarskog fakulteta na Univerzitetu Parđu u gradu Vest Lafajet, u američkoj saveznoj državi Indijana.

U izveštaju objavljenom u jednom stručnom časopisu, Lafajet je zapravo izneo rezultate istraživanja koje je obavio sa grupom saradnika sa Veterinarskog fakulteta.

U njemu se tvrdi da masne ćelije igraju izuzetno važnu ulogu u pomaganju insulinu da reguliše nivo šećera u krvi i mogu pomoći odgovoru imunološkog sistema na ćelije raka.

Ipak, previše masti u svinja ali i u bliskom "humanom rođaku" - čoveku, može bitno poremetiti hormonalnu ravnotežu.

Masne ćelije akumuliraju nesrazmernu količinu masnih kiselina, po imenu lipidi, one ispuštaju previše nekih biohemijskih supstanci ali i premalo drugih čime stvaraju abnormalitete koje mogu izazvati mnoge bolesti - među njima i dijabetes.

Predviđajući dalji napredak u borbi protiv dijabetesa, raka i drugih bolesti, Sparlok je naglasio da je cilj da se pronađu biohemijski "okidači" za stvaranje masnih ćelija, imunih ćelija i telesnog metabolizma kako bi se njima moglo manipulisati u cilju lečenja. 

ČIKAGO, 19. septembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još