Đaci ravnodušni svedoci nasilja

BEOGRAD, 19. septembar 2008. (FoNet) - Više od 50 odsto ispitanih đaka, koji su bili svedoci nasilja, nisu reagovali da bi sprečili nasilje, mada smatraju da bi to trebalo učiniti, dok jedna trećina maltretiranih učenika ne priznaje da su bili žrtve nasilja, zaključak je ispitivanja koje je sprovedeno u okviru UNICEF projekta Škola bez nasilja.

Nansen dijalog centar Srbija organizovao je danas okrugli sto "Mirovno obrazovanje za stabilno društvo" povodom obeležavanja Međunarodnog dana mira, 21.septembra, kome su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija s ciljem da se unapredi mirovno obrazovanje u srpskom školstvu.

"Vidljivo je prisustvo nasilja u školama i tolerancija kulture nasilja, ali i nedovoljna podrška učenika i nastavnika žrtvama", saopštio je član stručnog tima UNICEF projekta Škola bez nasilja Dragan Popadić.

Ispitivanje o nasilju u školama obuhvatilo je više od 56.000 učenika od trećeg do osmog razreda i 5.645 nastavnika.

"Skoro 63 odsto ispitanih učenika je u proteklih tri meseca bilo izloženo nekom obliku nasilja, a 26 odsto doživelo  je ponovne napade", izjavio je Popadić.

On je naglasio da je 44 odsto učenika izjavilo da su u protekla tri meseca bili nasilnici, a 10 odsto je priznalo da je ponovilo vršenje nasilja nad školskim drugovima.

"Nekoliko hiljada dece odlazi u školu svakog dana sa strahom da će biti predmet nasilja", zaključio je Popadić.

Savetnik u Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije, Marija Savić, rekla je da je kancelarija potpisala Memorandum o saradnji sa 74 nevladine organizacije i pozvala ostale organizacije da se uključe.

Pogledajte još